Vakantie 2018 deel 5: Terugweg Duitsland

Leipzig

De laatste dagen van onze vakantiereis van 2018 begonnen in Duitsland bij de Tsjechische grens. Vanaf daar zijn we in twee dagen dwars door Duitsland gereden. Op deze dagen, 15 en 16 juli 2018, zijn we nog op een aantal plaatsen geweest.

Klik hier om het eerste deel te lezen.

Op de eerste van deze dagen reden we vanaf onze camping via de snelweg naar Leipzig. Onderweg aten we een ontbijt in een snelwegrestaurant. Meestal gingen voor ontbijt en lunch gewoon naar een supermarkt, maar het was zondag en dan zijn de winkels (zelfs supermarkten) in Duitsland dicht. Dat wisten we wel, maar waren we eigenlijk niet meer gewend. Wat dat betreft is Oost-Europa namelijk wat meer ontwikkeld…

Quedlinburg

Hoe dan ook, nadat we de stad Leipzig gezien hadden moesten we bepalen wat we nu wilden doen. We hadden namelijk vooraf een lijst gemaakt van plaatsen die we eventueel wilden zien, en Leipzig was de laatste op die lijst. Daarom bekeken we een landkaart om te kijken wat er ongeveer op de route lag en wat volgens de kaart ‘bezienswaardig’ was. Daarna zochten we op internet wat er in die plaatsen te zien was. Op die manier besloten we om naar het plaatse Quedlinburg te gaan, een oud stadje met een kasteel.

Daarna reden we verder naar het stadje Hameln, waar we op een camping stonden. In Hameln hebben ze een legende over een rattenvanger die ergens in de Middeleeuwen op een magische manier een rattenplaag opgelost zou hebben. Nadat de stad hem niet wilde betalen, liet hij de kinderen van de stad op dezelfde magische manier verdwijnen.

Hermannsdenkmal

Zo’n verhaal is natuurlijk geweldig voor het toerisme, vinden ze daar tenminste, maar ik moet toch zeggen dat hoewel het op zich best een leuk stadje is, het nou ook weer niet zo bijzonder is dat je speciaal dáár naartoe zou moeten gaan. Van dit soort stadjes hebben ze er tientallen in Duitsland.

De volgende dag zijn we nog naar het Hermannsdenkmal gereden, een enorm 19e-eeuws standbeeld op een heuveltop ergens in de bossen. Het standbeeld is van Arminius (of ‘Hermann’ volgens de Duitsers) die daar ergens in de omgeving een veldslag schijnt te hebben gewonnen in de Romeinse tijd.

Vanaf daar zijn we rechtstreeks naar huis gereden, dus daarmee was de grote vakantie van dit jaar afgelopen.

Hier is de laatste deelkaart van deze vakantie:

Binnenkort maak ik nog een overzicht van de hele vakantie.

Bekijk alle foto’s op mijn Flickr-pagina