Vakantie 2018 deel 1: Duitsland

De Brandenburger Tor in Berlijn

De laatste jaren heb ik bijna elk jaar met mijn vader een kampeervakantie gedaan. We reizen dan rond met de auto en sliepen elke nacht op een andere camping, of een enkele keer in een hotel. Ook dit jaar weer een grote kampeervakantie gedaan. Zoals elke keer ben ik nu de foto’s uit aan het zoeken om deze op mijn Flickr-pagina te zetten. Vorig jaar heb ik de foto’s in een fotoboek laten drukken, en daar een paar stukjes bij geschreven zodat ik later nog weet wat ik allemaal gedaan heb. Dat is me heel goed bevallen, dus dat doe ik dit jaar weer.

Het leek me leuk om dit te delen en op mijn website te zetten. Dus bij deze deel 1 van de vakantie van 2018, een reis door Duitsland op 1, 2 en 3 juli.

Op de eerste dag hebben we de grootste afstand in één keer gedaan. We reden naar het oosten van Duitsland. Onderweg stopten we in Hannover, waar we in de stad hebben rondgelopen. Daarna reden we verder. ’s Avonds stonden we op een camping in de buurt van Brandenburg an der Havel. Die avond hebben we dat stadje ook bekeken.

Stralsund

De volgende dag reden we naar Berlijn, waar we het grootste deel van de dag geweest zijn. Nadat we daar alle belangrijke dingen gezien hadden, zijn verder gereden richting het noorden. We moesten even zoeken, maar vonden uiteindelijk een kleine camping in de buurt van het stadje Prenzlau, waarna we op de volgende dag verder reden naar de stad Stralsund. Dat is een oude hanzestad aan de Oostzeekust, bij de brug naar het eiland Rügen.

Rügen staat bekend om zijn rotskusten. We reden naar de Königsstuhl, een bekende rotsformatie daar. Helaas bleek dat nogal toeristisch te zijn en konden we er met de auto niet dichtbij komen. In plaats daarvan moesten we parkeren op een (betaald) parkeerterrein een paar kilometer verder, vanaf waar een pendelbus ging (ook niet gratis). Vervolgens moest je, om dan op de Königsstuhl zelf te komen, voor de derde keer betalen. Dat hebben we niet gedaan; in plaats daarvan hebben we een stuk gewandeld naar een uitkijkpunt (Victoria-Sicht) vanaf waar we de Königsstuhl konden zien. We hadden graag nog meer willen zien, maar helaas waren de trappen naar beneden afgesloten vanwege de ‘veiligheid’. Daardoor konden we uiteindelijk minder zien dan verwacht.

De Königsstuhl op Rügen

Nadat we weer terug kwamen bij de auto zijn we doorgereden over het eiland. Op het noordelijkste punt ligt Kap Arkona, waar een vuurtoren staat. Helaas bleek dit weer hetzelfde verhaal te zijn als bij de Königsstuhl. We hebben geparkeerd en zijn daar lopend verder gegaan. Na een lange wandeling kwamen we erachter dat daar de kliffen al helemaal niet te zien zijn, en dat ook daar de weg naar beneden afgesloten was.

We reden verder het eiland rond via het Wittower Fähre (veerpontje) en stonden op een camping bij een grote baai. Hoewel het eiland Rügen op zich de moeite waard was, viel het toch een beetje tegen dat er zo veel misbruik gemaakt werd van het toerisme…

De volgende keer gaat de reis verder richting Polen.

Hieronder staat een kaart van de reis op deze dagen:

Bekijk alle foto’s op mijn Flickr-pagina