De straten zijn af! (soort van)

Het heeft misschien even geduurd, maar na acht maanden(!) heb ik dan eindelijk alle straten van Gouda op de foto gezet. Of in ieder geval, alles op de postcodelijst.

Klik hier om naar de Straten-pagina te gaan.

Toen ik eind januari met dit project begon deed ik het heel simpel: gewoon de postcodelijst af, één foto van iedere straat en één foto van een straatnaambord (anders zou ik niet meer van alles weten welke straat het nu precies was). Als ik een straat tegenkwam die niet op de lijst stond (wat best vaak zo is, want alleen straten waar adressen aan liggen krijgen een postcode) zette ik die er gewoon op, met een eigen code van drie letters. Zo makkelijk is het, toch?

Nee. Om te beginnen heeft de postcodelijst een niet altijd even logische volgorde. Zo begon ik in Nieuwe Park, ging daarna de stad in, dan na een tijdje weer terug naar Nieuwe Park, en dan weer de stad in. Vanaf postcode 2802 heb ik de wijken zelf logisch ingedeeld in “buurten” die ik dan stuk voor stuk gedaan heb.

Verder mislukten er vaak foto’s die ik daarna opnieuw moest doen (wat erg leuk is als je wéér dat stuk naar Plaswijck, Goverwelle, Westergouwe en dat soort uithoeken moet fietsen). Wat me ook opgevallen is, is dat ik langzaam maar zeker steeds strenger voor mezelf ben geworden over wanneer een foto ‘goed genoeg’ is. Veel foto’s in de lagere postcodes hebben dan ook wat mindere foto’s, en die ga ik echt niet allemaal opnieuw doen (oké, bij een enkele wél gedaan…) – het houdt een keer op.

Ook kwam ik er al snel achter dat mijn postcodelijst niet hélemaal up-to-date was. Sommige nieuwere straten stonden er nog niet op (bijvoorbeeld in Westergouwe) en een paar straten zijn ondertussen van naam veranderd (Erasmusstraat > Erasmusplein) of zelfs verdwenen (D.O.N.K.-straat). Daarom heb ik een andere site gebruikt (waar je alleen maar kunt zoeken en niet de hele lijst in één keer kunt kopiëren) en veel straten waarvan ik wist dat ze nieuw of vernieuwd waren één voor één vergeleken.

Daarnaast is niet alles dat op de postcodelijst staat een straat op de manier zoals je zou verwachten. Er staan ook dingen op als “’t Weegje” en “Julianasluisterrein”. Toch heb ik die ook maar als straat beschouwd, zelfs als er nergens een straatnaambord te bekennen is met die naam (wat ook met straten die wél een postcode hebben nog wel eens gebeurt!). Of straten die (nog) niet bestaan, of straten die eigenlijk (net) buiten Gouda liggen, maar waaraan huizen staan die wel in Gouda liggen. Zo komt bijvoorbeeld de Provincialeweg West (die officiëel in Haastrecht ligt) op ‘onze’ postcodelijst.

Sommige straatnamen horen bij verschillende delen met een eigen ‘uniek karakter’, zoals de Ridder van Catsweg. In eerste instantie maakte ik zoals ik schreef maar één foto per straat, maar later ben ik toch nog eens teruggekomen om een eventuele tweede foto te maken. Nu heb ik zowel een foto van het ‘oude’ deel van de Ridder van Catsweg (smalle polderweg, nu alleen voor fietsers) en van het ‘nieuwe’ deel (brede stadsweg met vrije fietspaden) in het verlengde ervan. Dit uitzoeken en eventueel extra foto’s maken van bepaalde straten is iets waar ik nog mee verder wil gaan.

De ontwikkeling staat trouwens ook niet stil, er worden constant nieuwe straten gebouwd. Daarom wil ik mijn site graag up-to-date proberen te houden door foto’s te gaan maken van nieuwe straten, zodra ze officiëel geopend zijn. Vooral Westergouwe hoop ik regelmatig (eens in de paar maanden) weer eens te bezoeken!

Verder zijn er nog een aantal wegen en (fiets)paden die niet op de postcodelijst staan, maar die volgens (online)kaarten wel een naam hebben. Als deze naam ook officiëel is (volgens het Kadaster) wil ik ze graag toevoegen. Een aantal van deze ‘straten’ (meestal paden) in de ‘hogere’ postcodegebieden heb ik al als ‘twijfelgeval’ op de foto gezet, maar omdat ik geen lijst van alle officiële namen kan downloaden (althans, niet zonder veel geld te betalen) wil ik hier nog meer van uitzoeken in de wijken waar ik al eerder geweest was.

Ook is het zo dat sommige straatnaamborden de naam van een brug of viaduct aangeven (Eurobrug, Hamstergat en Speelbrug). Omdat ik alles wat met een officiëel bord aangegeven staat als ‘straat’ beschouwd heb, heb ik ook deze op de foto gezet. Hierdoor heb ik ook het idee om eventueel alle bruggen en tunnels/viaducten op de foto te zetten.

Een probleem is dat namen van bruggen en tunnels (áls ze al een naam hebben!) vaak helemaal niet aangegeven staan, maar alleen ‘plaatselijk bekend’ zijn. Zo staat “Spoortunnel” nergens aangegeven, al weet iedere Gouwenaar welke tunnel daarmee bedoeld wordt (het Kadaster kent die dan weer wel, dus de naam is wél officiëel), en zijn er ook bruggen met officiële namen die niemand kent en die eigenlijk geen naam ‘nodig’ hebben; vaak omdat het een dertien-in-een-dozijn fietsbrug is (de meeste bruggetjes in fietspaden hebben geen eigen naam) of omdat nauwelijks opvalt dat iets uberhaupt een brug is. Zeg nou zelf, ooit gehoord van de ‘Atlasbrug’, ‘Landvastbrug’, ‘Weteringbrug’ en het ‘Spoorviaduct’, om er eens een paar te noemen? En nee, die laatste is NIET de naam van het lange viaduct waarmee het spoor de hefbrug opklimt, maar van het viaduct tussen het Stationsplein en de Noothoven van Goorstraat, over de Spoorstraat!

Daarom moet ik nog kijken hoever ik hiermee wil gaan. Ik denk eraan om in ieder geval alle bruggen en tunnels met een aangegeven of bekende naam op de foto te zetten. Of ik dan nog verder ga met andere bruggen (en alle tunneltjes onder het spoor) weet ik nog niet. Eerst maar eens rustig uitzoeken hoeveel bruggen we eigenlijk hebben…

Het project is voor nu misschien (bijna) klaar, maar toch wil ik het er niet bij houden: een overzicht van alle straten van Gouda is waarschijnlijk alleen interessant voor mensen die iets met Gouda hebben, maar veel interessanter wordt het als je meerdere foto’s van verschillende jaren hebt om te kunnen vergelijken. Daarom denk ik er serieus aan om over vijf jaar, dus in 2022, alle straten opnieuw langs te gaan en alle foto’s opnieuw te maken. Zo kan ik vergelijken wat er veranderd is. Welke straten zijn veranderd, welke zijn bijna hetzelfde? Welke straten zijn erbij gekomen, en welke misschien wel verdwenen of van naam veranderd? Dat lijkt me heel interessant om in 2022 uit te zoeken. En dáárna in 2027 weer. Áls het zover komt……..