Een project voor 2017: De straten van Gouda

Er zijn (al jaren) plannen om de omgeving van het Stationsplein te veranderen. Dit is het in 2017.

Een tijdje geleden bladerde ik mijn oudere foto’s nog eens door. Zoals ik in een eerdere post al schreef, heb ik in 2010, kort voor ik vanuit Gouda verhuisde, een aantal foto’s gemaakt van het centrum en van de wijk Korte Akkeren. Gewoon algemene foto’s van de straten en de buurten. Ik ben opgegroeid in Korte Akkeren; toen ik deze foto’s maakte waren er al een aantal dingen veranderd.

Sinds eind vorig jaar woon ik weer in Gouda, na zes jaar weg te zijn geweest. Natuurlijk is er ondertussen nog meer veranderd. Van sommige plaatsen heb ik foto’s vóór de verandering, bijvoorbeeld van ondertussen gesloopte of juist gerenoveerde gebouwen, maar van veel “veranderingen” heb ik geen oude foto’s. Er zijn zoveel plannen, dat het niet bij te houden valt en alles wel verandert. Zo kwam ik op het idee om álle straten van Gouda op de foto te gaan zetten…

Een ‘straat’ die niet op de postcodelijst staat

Dit wilde ik georganiseerd aanpakken, dus had ik een lijst met straatnamen nodig. Hier kwam ik aan via een postcodesite, maar omdat de meeste straten meerdere postcode’s hebben staan er veel ‘dubbele’ namen op. Door die naar Excel te kopiëren (voor alle postcode’s van Gouda, dus 2801 t/m 2809) en de functie ‘duplicaten verwijderen’ te gebruiken kwam ik aan een lijst van straten. Deze ‘basislijst’ heeft negenhonderd-zoveel straatnamen. En niet alles staat erop, want alleen straten waar adressen aan liggen hebben een postcode. Veel steegjes, paadjes en pleinen dus niet (sommige weer wel!) maar ook sommige doorgaande wegen (zoals de Rotterdamseweg) staan er niet op. Er zit weinig anders op dan die handmatig op te zoeken. Door er gewoon naartoe te gaan dus.

Een ander probleem is: Wanneer is iets eigenlijk een ‘straat’? Op de postcodelijst staan namelijk ook dingen als de ‘Nieuwe-Marktpassage’ (een winkelcentrum) en het ‘Julianasluisterrein’ (het adres van de Julianasluis… denk ik). Ik heb het er daarom op gehouden dat alles op de postcodelijst sowieso een straat is, en alles met een straatnaambordje ook. Mede daarom heb ik in elke straat ook een foto gemaakt van een bord met de naam erop. Dat lost direct nog een probleem op: Als je net tientallen of honderden foto’s gemaakt hebt, is het al snel lastig om te onthouden welke foto waar gemaakt is (en dus, welke straat het precies was). Ik mag Gouda dan wel goed kennen, maar kan toch echt niet alle steegjes herkennen en uit elkaar houden. Dat probleem loste ik dus op door een foto van een bord met de naam erop te maken.

Hoe dan ook, een stuk of tweeduizend foto’s maken (twee per straat, inclusief straten die niet op de lijst staan) gaat even tijd kosten. Daarom ben ik bij postcode 2801 begonnen. Dat is het centrum, plus de wijk Nieuwe Park (van Bergen IJzendoornpark / Winterdijk en omgeving) en de industriegebieden tussen de Nieuwe Gouwe en het spoor, tot aan het Hamstergat. Dit is wat ik de afgelopen weken, sinds eind januari, gedaan heb. Het resultaat is een groot aantal foto’s van wisselende kwaliteit. Je bent namelijk nogal afhankelijk van het weer als je mooie foto’s wilt maken. Aan de andere kant geeft het wel een mooi beeld van het wisselende Nederlandse weer in januari/februari. Van saai en grijs, tot sneeuw, tot een stralende zon met blauwe lucht, en soms een combinatie daarvan.Steegjes en paadjes die ik tegen kwam die niet op mijn lijst stonden, heb ik handmatig op de lijst gezet. Uiteindelijk kwam ik op 186 straten, waarvan er 23 niet op de postcodelijst stonden. In het centrum zijn veel oude, smalle steegjes te vinden, dus ik hoop dat ik ze allemaal gehad heb…

Postcode 2801

Van de straten op de lijst waren er (in postcode 2801) drie ‘probleemgevallen’ die ik niet zo gauw kon vinden: de Energieweg (2801RX), de Venroystraat (2801TL) en het Plazuidplein (2801WK). Van de Energieweg had ik wel eens gehoord, maar van de andere twee niet. Gelukkig geeft de postcodesite ook de coördinaten van een postcode. De Energieweg blijkt een zijweggetje van de Nieuwe Gouwe O.Z. te zijn, bij het politiebureau. Maar, het politiebureau en andere bedrijven daar (Hoogvliet, Oasen) hebben als adres Nieuwe Gouwe O.Z., en niet Energieweg. Ik heb niets kunnen vinden dat aan de ‘Energieweg’ zou zitten! Waarschijnlijk daarom staat er op de Energieweg een straatnaambordje… met Nieuwe Gouwe O.Z. erop. Ik heb een foto van de weg zelf, maar omdat er dus geen bordje met die naam te vinden was heb ik een foto gemaakt van een stadsplattegrond waar de naam wel op stond. Je moet uiteindelijk wat…

De Venroystraat zou liggen op een braakliggend terrein in de hoek van de Kattensingel en de Nieuwe Gouwe O.Z. Ik vond ook een internetpagina van een nieuwbouwproject dat daar gepland is en waar inderdaad de Venroystraat genoemd wordt (en ook een ‘Borgsteeghstraat’, maar die stond weer niet op mijn postcodelijst). De Venroystraat bestaat dus nog niet. Daarom heb ik maar een foto gemaakt van het lege terrein.

Het Plazuidplein lijkt net zo’n geval te zijn. De coördinaten wijzen naar een bouwterrein aan de Vest (waar op dit moment gebouwd wordt) maar ik heb de straatnaam verder niet op internet kunnen vinden, ook niet op de projectsite. Misschien heeft het er wel gestaan, want er staat nu dat alles uitverkocht is. Hoe dan ook, dit project is nu in aanbouw (wat we van de Venroystraat nog niet kunnen zeggen) dus hopelijk weten we het snel genoeg. Ik heb in ieder geval een foto van de bouwplaats.

Wat ik nu wil gaan doen, is alles indelen en netjes op mijn website zetten. Ik moet nog even goed uitzoeken hoe ik dat het beste kan doen, maar hopelijk staan alle foto’s er binnenkort op.

Update: De eerste foto’s staan nu op mijn website