Maak je eigen Google Chrome thema!

Het maken van thema’s voor Google Chrome is eigenlijk best makkelijk, als je weet hoe. Het kostte mij namelijk aardig wat uitzoekwerk om erachter te komen wat de beste manier is om het te doen.

Ik zal uitleggen hoe ik mijn thema’s uiteindelijk gemaakt heb.

Google heeft zelf een uitgebreide technische beschrijving van hoe thema’s in elkaar zitten. (Voor de geïnteresseerden: hier is een link). Voor een normaal mens als ik is dat al gauw te ingewikkeld, maar gelukkig zijn er ook makkelijkere manieren om een thema te maken. Er zijn namelijk verschillende apps en websites die dit aanbieden. Die waar ik de beste ervaring mee heb is ThemeBeta.com. Daar kan je namelijk niet alleen zelf thema’s maken en via die site aanbieden, maar ook downloaden en op je eigen computer bewaren of ergens anders uploaden. Zoals je eigen website of zelfs de officiële Chrome Web store en ook als je je thema’s niet op hun site wilt hebben is dat geen probleem.

Zo maak je een Chrome thema van je foto:

Ga allereerst met Google Chrome naar de website www.ThemeBeta.com en klik linksbovenin op “Theme Creator“.

Je krijgt nu een venster te zien met links vier genummerde knoppen, en rechts een voorbeeld van hoe je thema eruit komt te zien. Boven de genummerde knoppen zit een tekstveld waar je een naam voor je thema kunt invullen (1). Als je dit niet doet noemt hij je thema automatisch “ThemeBeta.com”, dus het is wel zo netjes als je zelf een betere naam bedenkt.

Klik daarna op de knop eronder: “Upload an Image(2). Kies de foto die je als achtergrond wilt gebruiken en upload die. Waarschijnlijk is de foto die je geüpload hebt veel te groot en zie je maar een klein deel. Dit verhelp je door onderin in het rechter keuzemenu (3) voor “Fill to screen” te kiezen.

Opmerkingen over hoe Chrome omgaat met de achtergrondfoto

(Als je je thema alleen voor jezelf gebruikt en verder niet publiceert, dan kan je dit stuk overslaan en verder gaan bij ‘Je thema afmaken’)

Google Chrome gaat op een nogal rare manier om met je achtergrondfoto. Het is daardoor lastig om je thema er mooi uit te laten zien op verschillende schermformaten. Ten eerste is het namelijk zo dat Chrome je foto niet kan/wil zoomen. Dit betekent dat als iemand anders een groter of kleiner scherm (c.q. een andere schermresolutie) heeft, en zelfs als je het venster groter of kleiner maakt, je foto er niet uit zal zien zoals je zou verwachten. Is het venster kleiner, dan zie je maar een deel van de foto. Je kunt instellen welk deel: linksboven, midden-boven, rechtsboven, linksonder, midden-onder, of rechtsonder. Het midden is dus géén optie. Welke van deze zes combinaties je wilt gebruiken kan je onderaan instellen bij “background image”. Standaard staat het op “center” / “bottom”, midden-onder dus.

Als het venster groter is dan de foto, dan komt de foto simpelweg in het midden te staan. De beste oplossing is om een groot genoege foto te gebruiken, zodat je thema ook op grotere schermen goed werkt. Belangrijk om te begrijpen is dat als je voor “fill screen” gekozen hebt, ThemeBeta je foto automatisch aanpast aan JOUW EIGEN scherm. Zodra iemand met een groter scherm je thema gebruikt, ziet dit er dus niet mooi uit

De oplossing: gebruik je favoriete fotobewerkingsprogramma om je foto handmatig bij te snijden. Ik ga uit van het grootste gangbare schermformaat: Full HD, 1920×1080 pixels. Als je dit doet, zorg dan dat het laatste keuzeveld bij “Background Image” op “normal size” staat, en dus NIET op “fill screen! Anders verkleint ThemeBeta je foto tot jouw schermformaat, en heb je je foto voor niets handmatig bewerkt.

Dit alles betekent dus helaas dat je lang niet iedere foto kunt gebruiken om een mooi thema te maken. Houd hier rekening mee als je je thema’s wilt publiceren.

Je thema afmaken

Als je je foto eenmaal goed geüpload hebt, is het tijd voor de laatste “finishing touches” aan je thema. Het belangrijkste zijn de kleuren van de rest van het Chrome-venster. Dit gaat heel makkelijk: Klik gewoon op de “Generate colors” knop (4). ThemeBeta zal dan op basis van je foto de beste kleuren kiezen. Dit duurt een aantal seconden, waarin het lijkt alsof je computer vast loopt. Je moet gewoon even geduld hebben.

Als je niet helemaal tevreden bent met hoe de kleuren uitkomen, dan kan je eventueel linksboven op de tabbladen “Images” en “Colors(5) de kleuren handmatig aanpassen, en voor sommige onderdelen zelfs een apart plaatje uploaden.

Zodra je tevreden bent kun je op de “Pack and Install” knop klikken, en het thema wordt direct ingesteld op je webbrowser. Eventueel kan je met de knop “Save online” een account maken om je thema in op te slaan en (openbaar) te delen. Hoe dit werkt spreekt als het goed is vanzelf.

Je thema downloaden, delen en bewaren

Als je je thema op je eigen computer wilt bewaren, of via een andere manier met andere mensen wilt delen (bijvoorbeeld op je eigen website of via de Chrome Web Store), zul je je thema eerst moeten downloaden. Ga hiervoor linksbovenin naar het tabblad “Pack(6).

Je ziet nu drie knoppen:

  • Pack and Install (7): Hiermee installeer je je thema direct in je eigen Google Chrome browser.
  • Pack and download” (8): Hiermee download je je thema als crx-bestand. Dit bestand kan je delen met anderen of als download aanbieden op je website. Als mensen er dan op klikken wordt het thema direct geïnstalleerd. Dit is dus de makkelijkste manier om je thema met anderen te delen. Wel kan het zo zijn dat Windows vraagt met welk programma het bestand geopend moet worden. Uiteraard kies je voor “Google Chrome”.
  • Pack and Download Zip File(9): Hiermee download je je thema als zip-bestand. Daarin zitten alle plaatjes die je gebruikt hebt (meestal maar één) en een bestand met informatie over de kleuren en andere zaken. Dit heb je nodig als je je thema handmatig wilt aanpassen (interessant als je van technische dingen houdt), en ook als je hem wilt aanbieden via de officiële Chrome Web Store.

Om van een zip-bestand een crx-bestand te maken, pak je het bestand eerst uit in een EIGEN map. Dan typ je “chrome:extensions” in de adresbalk van Google Chrome. Zet het vinkje bij “Developer mode” aan. Klik op “Pack extension” en kies bij “Extension root directory” de map waarin je het zip-bestand hebt uitgepakt. “Private key” kan je leeg laten. Met “Load unpacked extension” kan je trouwens je (uitgepakte!) zip-bestand rechtstreeks aan Google Chrome toevoegen.

Ik hoop dat het allemaal te volgen is!