Foto’s als kunst aan de muur

Één van de eerste foto's die ik op groot formaat heb laten afdrukken.
Één van de eerste foto’s die ik op groot formaat heb laten afdrukken

Vroeger was ik nooit iemand die veel op de muur hing. Ik had geen posters of andere dingen in mijn slaapkamer. Meestal was mijn kamer al vol genoeg en werd er bovendien te vaak van slaapkamer gewisseld om al te veel versiering de moeite te laten zijn.

Pas later, toen ik op mezelf ging wonen, had ik meer ruimte en wilde ik de kale muren graag wat versieren. In eerste instantie dacht ik aan simpele ‘kunst’ zoals je kunt kopen bij Kwantum, Ikea, en dat soort winkels. Dat vond ik uiteindelijk toch niets.

Deze foto heeft lang boven in mijn woonkamer gehangen
Deze foto heeft lang boven de TV in mijn woonkamer gehangen

Het probleem met dat soort “bulk”-kunstwerken is dat iedereen ze heeft; je hebt niet iets unieks. Ook kon ik nooit precies vinden wat ik zocht; er was altijd wel íéts “verkeerd” aan. Iets waardoor ik het niet vond passen.

Uiteindelijk had ik de oplossing gevonden: waarom laat ik mijn eigen foto’s niet op groter formaat afdrukken? Met die gedachte ben ik toen, een jaar of vier geleden, op internet gaan zoeken naar de mogelijkheden.

Deze foto hangt sinds kort boven mijn TV
Deze foto hangt sinds kort boven mijn TV

Mijn eerste idee was om de foto’s op canvas af te laten drukken. Dat is wat veel van die Kwamtum/Ikea-foto’s ook zijn, en dan heb je geen lijst nodig. Dit heb ik uiteindelijk niet gedaan omdat het behoorlijk duur was.

Wat ik gedaan heb is simpelweg de foto’s vergroot af laten drukken, en ze vervolgens inlijsten. De lijsten kwamen van de Action en waren helemaal niet duur. Uiteindelijk was het zelfs goedkoper dan alles behalve de allergoedkoopste kant-en-klare foto’s.

De vervangende foto voor boven de eettafel
De vervangende foto voor boven de eettafel

De foto’s heb ik heb af laten drukken op formaat 60×40 (maar de lijsten zijn 50×40), en om verzendkosten te besparen heb ik er direct twee besteld: één voor boven de bank (de eerste foto in deze post) en één voor boven de eettafel (deze). Daarbij heb ik één ding geleerd: foto’s moeten wel bij je inrichting passen, en de eettafelfoto was toch echt te grauw en saai. Pas een hele tijd later heb ik die foto vervangen door de herfstfoto links. Sindsdien heb ik de oude niet meer opgehangen.

Deze foto staat in mijn slaapkamer
Deze foto staat in mijn slaapkamer

Na mijn verhuizing naar mijn huidige (grotere) appartement had ik ruimte voor meer foto’s. In het begin kwam het daar niet van. Behalve dat de foto boven de bank naar boven de TV verhuisde (vanwege de betonnen muur) veranderde er qua indeling weinig.

Uiteindelijk kocht ik een paar extra lijsten (ze hadden dezelfde nog!) en liet ik drie extra foto’s afdrukken. Dit werden de tweede foto uit deze post voor boven de TV, de foto hiernaast voor in de slaapkamer en de foto hieronder voor boven de bank. De eerste foto verhuisde toen naar de gang.

De foto die boven mijn bank hangt
De foto die boven mijn bank hangt

De foto voor boven de bank heeft lang klaargestaan voordat ik hem ophing. Pas nadat ik van iemand een betonboor geleend had kon ik hem ophangen. Van de foto in mijn slaapkamer (hierboven) vond ik uiteindelijk dat hij niet goed uitkwam: ik had hem naast de deur gehangen, waardoor je hem van buiten niet kon zien. Liever zou ik hem boven mijn bed hangen, maar ook dat is een betonnen muur. Daarom staat hij nu op mijn kast, die naast mijn bed staat.

Deze foto hangt nu in de gang
Deze foto hangt nu in de gang

Pas geleden had de Kruidvat een aanbieding voor fotovergrotingen. Omdat ik het ondertussen wel weer eens tijd vond voor iets nieuws, heb ik er gelijk drie besteld. De derde foto uit deze post, de foto rechts en de foto hieronder. De foto rechts vond ik in de eerste plaats gewoon mooi, ik wist nog niet waar ik hem moest hangen. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om hem in de gang te hangen. De allereerste foto hangt daardoor nu niet meer aan de muur, al bewaar ik hem natuurlijk wel.

De foto die nu boven de eettafel hangt
De foto die nu boven de eettafel hangt

De derde foto uit deze post hangt nu boven de TV. Dat is de foto die ik het meest bekijk, dus daar wil ik ook de meeste afwisseling. Vooral de foto boven de eettafel (het bruggetje) was ik ondertussen redelijk zat, maar daar had ik een bepaalde wens: ik vond dat er een “knusse” foto zou moeten hangen. Een ruim landschap vond ik niet passen. De foto van boven de bank heeft er ook kort gehangen, maar dat was “het” toch niet. Uiteindelijk is het de foto links geworden, en ik moet zeggen dat ik er heel tevreden mee ben.

1 thought on “Foto’s als kunst aan de muur

Reacties zijn gesloten.