Natuur in Nederland

West-Nederlandse natuur
West-Nederlandse natuur

Als je denkt aan “natuur in Nederland” kunnen dat twee dingen zijn: De West-Nederlandse “natuur” die het midden houdt tussen een stadspark en een weiland/polderlandschap, of de Nederlandse bossen.

Aan welke je ook denkt, het is vooral aangelegde natuur (bomen in kaarsrechte rijen) en zodra het even mooi weer is, behoorlijk druk. Verder zit je al gauw in de buurt van een snelweg of spoorlijn en zijn er door het (“onnatuurlijk”) platte land weinig mooie uitzichtpunten te vinden.

Maar is er dan écht niets te vinden?

Uitzicht op Veenendaal vanaf de Utrechtse Heuvelrug.
Uitzicht op Veenendaal vanaf de Utrechtse Heuvelrug. Wie zei dat je in Nederland nergens een ‘uitzicht’ hebt?

Als je mijn Flickr-pagina doorbladert zal je weten dat, als ik eens ergens een dagje een boswandeling wil maken, dat meestal in de Ardennen is. Je zit dan wel een paar uur in de auto (hoewel het scheelt als je met zijn tweeën bent en om de beurt kunt rijden), maar dan heb je ook wat: grote, rustige, praktisch ongerepte bossen. Het probleem is alleen dat je daar niet zo maar even elke week naatroe kunt. Al was het maar omdat ik zelf geen auto heb en daarom voor de wat verdere reizen afhankelijk van anderen (vooral mijn vader).

Toch is er dichter bij huis meer te vinden dan je zou denken. Soms moet je het maar net weten, zoals het uitzichtpunt van de foto links. Die foto is níét gemaakt vanaf een uitkijktoren, maar gewoon vanaf een publiek toegankelijke plaats in natuurgebied Kwintelooyen bij Rhenen (kaart).

Duingebied Meijendel bij Wassenaar
Afgelegen stuk van duingebied Meijendel bij Wassenaar

Ook in het westen van het land zijn best een paar mooie plaatsen te vinden. Een voorbeeld is natuurgebied Meijendel in de duinen bij Wassenaar (foto rechts). Dit gebied ligt voor Nederlandse begrippen vrij afgelegen (met de bus vanuit Den Haag naar ergens in Wassenaar en dan nog een heel stuk lopen) en dan ben je in een duingebied met typisch Nederlandse “gezelligheid”.

Maar nu komt het: een deel van dat gebied is niet “vrij toegankelijk”. Dat betekent niet dat je er niet in kunt, want bij het bezoekerscentrum kun je toegangskaarten kopen voor dit gebied. Nu zul je wel denken “Nederland weer!”, en daar kan ik je geen ongelijk in geven (hoewel ze er in Engeland ook wat van kunnen), maar toch is dit gebied volgens mij niet echt bekend, want de paar keer dat ik er geweest ben was het altijd erg rustig. Er zijn weinig paden, en zeker geen brede of verharde paden (niet erg rolstoelvriendelijk dus). Je moet het maar kennen en weten te vinden.

Fietspad langs de Hollandse IJssel bij Hekendorp
Fietspad langs de Hollandse IJssel bij Hekendorp

Als het vooral gaat om mooie foto’s, dan is zelfs zulke “ongerepte” natuur niet nodig. Sterker nog, middenin een bos mooie foto’s maken is best lastig. Vaak zie je alleen maar rijen boomstammen op een plat land. Een mooie foto maak je makkelijker in een net wat opener gebied, als het weer goed is en op zo’n manier dat er geen storende dingen (verkeersborden, auto’s, fietsers, mensen in het algemeen) op staan. Wat ook helpt is als er zowel iets op de voorgrond als op de achtergrond staat, dat geeft een “diepte”-effect.

De foto hierboven is zo’n (per ongeluk) goed gelukte foto. Het weer was goed, er was niemand anders op dit rustige fietspad, en zowel de weg achter de foto (waar het fietspad op eindigt) als de provinciale weg aan de overkant zijn niet te zien. Hoewel dit stuk langs de Hollandse IJssel (tussen Gouda en Hekendorp) best mooi en zeker de moeite waard is, is het landschap eromheen standaard Hollands polderlandschap. Toch is het een mooi pad om eens langs te fietsen of te wandelen. Vooral het stuk tussen het stadje Haastrecht (klein dorp dat stadsrechten schijnt te hebben, misschien moet ik daar nog eens wat serieuzer rondkijken) en Hekendorp is rustig. Je kunt alleen moeilijk een “rondje” maken, maar misschien een tip: tussen Hekendorp en het station van Gouda rijdt een bus.

Uiteindelijk komt het er dus op neer dat als je een beetje je best doet (en weet waar je moet zoeken) je best wat aardige rustige en/of fotogenieke plaatsen kunt vinden in Nederland. Zelfs in het westen. Iemand nog een tip voor mij?

1 thought on “Natuur in Nederland

  1. Heel mooi verhaal Ruben, mooie foto’s, vooral die bij Hekendorp. Ik hoop dat er mensen reageren die tips hebben uit andere mooie delen van Nederland, Limburg bijvoorbeeld?!

Reacties zijn gesloten.