Nieuwe website

Welkom op mijn nieuwste website!

De laatste tijd dacht ik dat het misschien een goed idee zou zijn om weer eens een eigen website te beginnen. Hierop hoop ik allerlei dingen die ik maak te kunnen zetten, zoals foto’s, en ook zo nu en dan eens ergens iets over te schrijven.

Vroeger (jaren geleden) heb ik wel eens een website gehad, waar ik toen allerlei zelfgemaakte simpele “software” en kleine spelletjes op zette. De website zelf was net zo zelfgemaakt (in HTML/PHP) en daardoor na een tijdje niet al te makkelijk meer bij te houden. Op een gegeven moment heb ik die website toen stopgezet.

Even daarvoor, rond kerst 2007, kreeg ik mijn eerste “smartphone” met ingebouwde camera: de goede oude Nokia N73 (de oudste foto’s die ik heb zijn van 25 december 2007, dus het zal niet lang daarvoor geweest zijn). Daarmee begon ik langzaam maar zeker steeds meer foto’s te maken. Hoewel de camera van die telefoon niet echt geweldig is, kun je er als je een beetje je best doet toch redelijke foto’s mee maken.

Het Atomium in Brussel
Het Atomium in Brussel (foto gemaakt in 2008 met mijn Nokia N73).

Een tijd later maakte ik een Flickr-pagina die ik nog steeds heb, waar ik mijn beste foto’s tot dan toe op zette. Één van die foto’s was bovenstaande foto van het Atomium in Brussel.

Nadat ik die Flickr-pagina gestart had, ben ik veel meer foto’s gaan maken en er veel beter “mijn best” op gaan doen. Dat is sindsdien alleen maar verder uit de hand gelopen. Met de N73 heb ik het vier jaar gedaan.

Vanaf het jaar dat ik mijn Flickr-pagina startte (2011) heb ik elk jaar met mijn vader een autorondreis gemaakt door allerlei landen. Nu, vijf van die reizen later, hebben we de meeste landen van Europa wel gehad. Daarbij heb ik geprobeerd om in elke belangrijke/bezienswaardige plaats waar ik kwam een aantal foto’s te maken. Mijn Flickr-pagina raakt daarom steeds voller met foto’s uit heel veel verschillende landen en plaatsen, en ik heb niet de zin, tijd en inspiratie om bij elke foto een uitgebreide omschrijving te zetten.

Op deze website hoop ik zo nu en dan eens een foto “uit te lichten” en er dus wat uitgebreider op in te gaan. Ook heb ik het idee dat mijn beste foto’s vaak niet het meest bekeken zijn. Mijn best bekeken foto is er één van een willekeurig bos in België die om de één of andere reden meer dan 22.000 keer bekeken is. Voor de vergelijking: de andere 1200 foto’s op mijn Flickr-pagina zijn meestal een paar tientallen tot een paar honderd keer bekeken. Daarom hoop ik zo nu en dan een “ondergewaardeerde betere foto” wat meer onder de aandacht te kunnen brengen.

Verder wil ik op deze website zo nu en dan eens iets doen dat NIET over foto’s gaat, want tsja, dat kan natuurlijk niet op Flickr. Een voorbeeld daarvan zou een stukje zelfgemaakte software kunnen zijn. Zo heb ik een tijd geleden eens een PHP-script gemaakt waarmee ik de Google Maps API (het systeem dat Google bedrijven aanbiedt om Google Maps binnen hun website te gebruiken) combineerde met de Flickr API. Het resultaat is een scrollbare landkaart waarop met gekleurde blokken te zien is waar ik hoeveel foto’s gemaakt heb. Voor mij heel interessant, al moet ik toegeven dat ik ook nog wel eens een min of meer willekeurige foto geüpload heb, puur en alleen om een ontbrekend blok te ‘vullen’. Oké, dit gaat nog steeds over foto’s, maar zoiets kan je natuurlijk niet op Flickr zetten.

Waar ik foto's gemaakt heb in Europa.
Waar ik foto’s gemaakt heb in Europa (voorzover geüpload op Flickr).

Hierboven een screenshot; ik moet eens uitzoeken of ik dat werkend op deze website kan krijgen. Je ziet het vanzelf op deze website verschijnen.